Event details
- Al. Solidarności 117, 00-140 Warszawa
- Luty 18, 2019
- poniedziałek, 18 Luty 2019, 9:30 - - poniedziałek, 18 Luty 2019, 4:30
Contact event manager
Book your tickets
Wymagania/wdrażanie HACCP
Al. Solidarności 117, 00-140 Warszawa
poniedziałek, 18 Luty 2019, 9:30 - - poniedziałek, 18 Luty 2019, 4:30
Luty 18, 2019
000000
Wymagania/wdrażanie HACCP
Al. Solidarności 117, 00-140 Warszawa
poniedziałek, 18 Luty 2019, 9:30 - - poniedziałek, 18 Luty 2019, 4:30
Luty 18, 2019
Zgłoszenie na szkolenie
Jeśli masz do nas pytanie, potrzebujesz szkolenia w formule zamkniętej, chcesz zapytać o zniżkę – Napisz do nas 🙂
Cele szkolenia:
Uczestnicząc w szkoleniu zdobędziesz wiedzę niezbędną do samodzielnego wdrożenia systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, a dzięki zajęciom warsztatowym poznasz praktyczne rozwiązania dotyczące opracowywania procedur, instrukcji, formularzy, analizowania zagrożeń, monitorowania oraz weryfikowania i aktualizowania systemu.
Szkolenie ma na celu kształtowanie umiejętności z zakresu stosowania zasad GHP i GMP oraz wdrażania i aktualizowania systemu HACCP.
Szkolenie będzie poprowadzone tak, aby uczestnik mógł samodzielnie wykonać w swoim zakładzie Księgę HACCP.
W ramach szkolenia udostępniamy niezbędne materiały i druki, które w przyszłości mogą być przydatne w opracowaniu określonych procedur.
Ramowy program szkolenia:
1.Przepisy prawne krajowe i wspólnotowe w zakresie bezpieczeństwa żywności.
2. Rodzaje zagrożeń w żywności (biologiczne, chemiczne, fizyczne), ich źródła oraz sposoby zapobiegania
3. Zasady GHP/GMP
– lokalizacja i otoczenie zakładu, maszyny i urządzenia
– procesy mycia i dezynfekcji
– zaopatrzenie w wodę
– postępowanie z odpadami
– zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
– higiena i szkolenie personelu
– dostawa i przyjęcie surowców, magazynowanie i postępowanie z surowcami
– procesy obróbki wstępnej
– procesy obróbki właściwej
– przechowywanie produktów
4. Opracowywanie procedur, instrukcji, prowadzenie zapisów w zakresie GHP/GMP
5. Wdrażanie systemu HACCP w zakładach:
– Utworzenie zespołu HACCP
– Opisanie receptur wraz z określeniem przeznaczenia konsumenckiego
– Podział potraw na grupy i opracowanie schematu procesu technologicznego
– Weryfikacja schematu procesu technologicznego
– Sporządzenie listy zagrożeń oraz listy środków prewencyjnych
– Określenie Krytycznych Punktów Kontroli
– Określenie celów i granic tolerancji dla każdego CCP
– Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
– Ustalenie działań korygujących
– Ustalenie procedury weryfikacji- Prowadzenie dokumentacji i zapisów
6. Zasady audytowania systemu HACCP
7. Przykłady praktyczne
Uczestnicy kursu otrzymują:
- Materiały szkoleniowe
- Obiad, poczęstunek w czasie szkolenia (oferta nie obejmuje zakwaterowania).
- Certyfikaty:
- Koordynatora HACCP
Miejsce: Centrum Warszawy
Od października tego roku CDZ Meritum jest w BAZIE USŁUG ROZWOJOWYCH co daje uczestnikom szkolenia możliwość skorzystania z dofinansowania opłaty za szkolenie ze środków unijnych.
CENA: 1000 zł netto+ VAT