Inspektor Ochrony Danych / audytor RODO

Ochrona Danych Osobowych

Event details

  • Ul. Harfowa 1a lok 1b, 02-389 Warszawa
  • poniedziałek - 10 Luty, 2020, 9:00 - środa - 12 Luty, 2020, 4:00

Contact event manager

Book your tickets

Thank you Kindly

Inspektor Ochrony Danych / audytor RODO

Ul. Harfowa 1a lok 1b, 02-389 Warszawa

poniedziałek - 10 Luty, 2020, 9:00 - środa - 12 Luty, 2020, 4:00
Luty 10, 2020

000000

Centrum Doskonalenia

Organizer's other events

Inspektor Ochrony Danych / audytor RODO

Ul. Harfowa 1a lok 1b, 02-389 Warszawa

poniedziałek - 10 Luty, 2020, 9:00 - środa - 12 Luty, 2020, 4:00
Luty 10, 2020

PRINT

Zgłoszenie na szkolenie





Jeśli masz do nas pytanie, potrzebujesz szkolenia w formule zamkniętej, chcesz zapytać o zniżkę – Napisz do nas 🙂

Napisz do nas

 

CELE SZKOLENIA:

  • przedstawienie aktualnych przepisów,
  • omówienie praktycznych rozwiązań w zakresie przygotowania dokumentacji zgodnej z wymogami wynikającymi z RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE), (przetwarzanie danych pracowników, obowiązki informacyjne, powierzenia przetwarzania danych, sporządzanie rejestrów,
  • omówienie zadań i obowiązków, (uprawnień?) Inspektora Ochrony Danych Osobowych, (powołanie IOD, kontakt z UODO)
  • omówienie zadań audytora ODO
  • omówienie metody i ćwiczenie przygotowania się i przeprowadzania audytu wewnętrznego

Program szkolenia

Dzień 1

  • Omówienie Ustawy i ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych
    1. Polski system prawa dotyczący ochrony danych osobowych.
    2. System prawa w zakresie ochrony danych osobowych po wejściu w życie zmian.
  • Przedstawienie podstawowych pojęć z zakresu ochrony danych osobowych
    • Dane osobowe: co jest, a co nie daną osobową, dane wrażliwe/szczególna kategoria danych.
    • Przetwarzanie danych.
    • Profilowanie danych.
    • Pseudonimizacja i anonimizacja danych.
    • Zbiór danych: jak wyodrębnić zbiór danych osobowych, omówienie przykładowych zbiorów danych osobowych.

 

  • Funkcje i stanowiska – zadania i odpowiedzialności:
    • Administrator danych osobowych (ADO)
    • Inspektor ochrony danych (DPO/IODO)
    • Osoba upoważniona do przetwarzania danych
  • Zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych:
  • Legalności
  • Celowości
  • Adekwatności
  • merytorycznej poprawności
  • ograniczenia czasowego
  • poufności i integralności danych
  • rozliczalności
  • przejrzystości
  • Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych
  • Nowe zasady wyrażania zgody na przetwarzanie danych
  • Obowiązek informacyjny

Dzień 2:

  • Prawa i obowiązki
    • Prawa przysługujące podmiotowi danych: prawo do bycia zapomnianym, prawo do przenoszenia danych, prawo do niepodlegania profilowaniu, zasada przejrzystości i inne.
    • Obowiązki administratorów danych: obowiązek rejestrowania czynności przetwarzania danych osobowych, obowiązek zgłaszania naruszeń ochrony danych osobowych, wdrożenie mechanizmów „privacy by design” i „privacy by default i inne.
  • Analiza ryzyka zgodna z RODO
    • Wprowadzenie do szacowania ryzyka związanego z przetwarzaniem danych osobowych.
    • Ocena wyników szacowania.
    • Warsztat z analizy ryzyka (wg ISO 29134:2917 Guideliness for privacy impast assessment).

3. Powierzenie i przekazywanie

  • Przekazywanie danych do państw trzecich: zasady przekazywania danych.
  • Podmiot przetwarzający (procesor): zakres i treść umowy z procesorem, obowiązki procesora.
  • Sankcje za nieprzestrzeganie przepisów rozporządzenia: administracyjne kary pieniężne – warunki ich nakładania i wysokość, odszkodowanie za poniesioną szkodę,

4. Wymagania dotyczące polityk i zabezpieczeń.

  • Polityki i zabezpieczenia wynikające z normy ISO 29151:2017 Code of practice of personalny identifiable information protection
  • Zasady dokumentowania

Dzień 3:

  • Rejestry
    • Rejestr kategorii przetwarzania danych,
    • Rejestr czynności przetwarzania danych,
    • Rejestr podmiotów upoważnionych do przetwarzania,
    • Rejestr podmiotów powierzenia danych,
    • Rejestr incydentów
  • Obowiązki Inspektora Ochrony Danych Osobowych.
    a. Wymagania prawne
    b. Dobre praktyki
  • Audytowanie ochrony danych osobowych
    • Zadania i odpowiedzialność audytorów ochrony danych osobowych.
    • Elementy przygotowania się do przeprowadzenia audytu ochrony danych osobowych.
    • Metody prowadzenia audytu i zbierania próbek zgodne z PN-EN ISO 19011.
    • Układanie listy pytań oceniających:
    • Opracowanie raportów z przeprowadzonych audytów ochrony danych osobowych.
  • Egzamin – 2 godz.

Po szkoleniu uczestnicy otrzymują:
Certyfikat Inspektora Ochrony Danych Osobowych
oraz Audytora Ochrony Danych Osobowych

Cena: 1500,00 zł + 23% VAT/ osoba
Lokalizacja: Warszawa
wskazówki dojazdu:

Istnieje możliwość dofinansowania szkoleń i doradztwa za sprawą bazy usług rozwojowych (BUR)
BUR – dofinansowania szkoleń i doradztwa

Inspektor / audytor RODO
Share this Post!

About the Author : Monika Sękowska